CREA: NUOVI ORIZZONTI PER LA RICERCA SUL GRANO, CON LA WHEAT INITIATIVE

CREA: NUOVI ORIZZONTI PER LA RICERCA SUL GRANO, CON LA WHEAT INITIATIVE

Presentata oggi, in Turchia, nell’ambito del G20 agricolo, l’Agenda strategica per la ricerca

Anche il CREA (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria) partecipa a Wheat Initiative, la rete internazionale per il coordinamento della ricerca sul grano, fondata nel 2011 come parte del piano d’azione dei Ministeri dell’Agricoltura del G20, per ottimizzare la ricerca sul cereale più coltivato del pianeta. Infatti, riuscire ad assicurare una produzione sostenibile, in quantità sufficiente e a prezzi equi e stabili, è essenziale per la sicurezza alimentare e la stabilità politica di tutto il mondo. A tal fine, Wheat Initiative ha presentato oggil’Agenda Strategica per la Ricerca (SRA) ai responsabili scientifici del G20 agricolo, riuniti in Turchia. La SRA definisce le azioni che dovranno essere intraprese per assicurare un incremento produttivo necessario  per soddisfare la crescente richiesta di cibo derivante dall’aumento della popolazione nel contesto di una agricoltura sostenibile. Si calcola infatti che nel 2050 occorrerà incrementare la produzione mondiale di grano di circa il 60%.

Nel comitato scientifico di Wheat Initiative sono presenti per l’Italia Luigi Cattivelli, direttore del CREA Genomica e Roberto Tuberosa, Università di Bologna, che coordinano, inoltre, l’Expert Working Group (EWG) sul frumento duro, cui aderiscono oltre 80 ricercatori di 25 Paesi. Nello specifico l’EWG ha lo scopo di coordinare a livello  la ricerca internazionale dedicata al miglioramento genetico del frumento duro, coinvolgendo sia i paesi più avanzati che quelli in via di sviluppo.

“Una maggiore produttività – afferma Luigi Cattivelli, CREA, uno dei più noti studiosi italiani in materia – si può ottenere attraverso la selezione di nuove varietà più resistenti alle malattie ed agli stress ambientali, da coltivare utilizzando pratiche agronomiche sostenibili, senza dimenticare gli aspetti qualitativi. Le conoscenze genomiche avanzate, lo sfruttamento della biodiversità esistente e una intensa collaborazione internazionale sono alla base di tutti  gli sforzi coordinati da Wheat Initiative”.

Si tratta di una partita fondamentale, quindi, per incrementare la produzione di grano ed assicurare un futuro alimentare al pianeta, in cui il più importante ente italiano di ricerca agroalimentare gioca un ruolo di primo piano. “Il CREA – afferma Alessandra Gentile, commissario delegato CREA – è uno dei protagonisti della ricerca sul frumento in Italia e nel mondo: ha partecipato al sequenziamento del genoma del frumento tenero ed ora è impegnato in quello del frumento duro. Abbiamo una vasta collezione di germoplasma e sono in corso ricerche per la caratterizzazione dei frumenti selvatici,  delle popolazioni antiche e delle varietà moderne, per l’identificazione dei geni di resistenza alle malattie e per la selezione di nuove varietà più produttive e di alto livello qualitativo”.

 

 

Wheat Initiative launches its Strategic Research Agenda

To meet the expected 60% raise in demand for wheat by 2050, coordination of research and significant investments are needed to increase wheat sustainable production globally. The Wheat Initiative presented today its Strategic Research Agenda (SRA) to the G20 Agricultural Chief Scientists gathered in Turkey.

 Wheat is a staple food worldwide and provides 20% of all calories and protein, both in developed and in less developed countries. However, between 1998 and 2013, demand exceeded production every other year. Hence, all wheat producing countries share an urgent need to increase yield potential, protect wheat from yield losses due to pests and diseases, maintain yield under highly variable climatic conditions and increase the sustainability of wheat production systems, so that enough wheat with adequate quality is produced. This will only be achieved if resources and capabilities are built to support cutting-edge research, breeding and agronomy in wheat and through knowledge exchange and capacity building in the wheat research global community.

To answer these challenges, the Wheat Initiative SRA identifies key research priorities for the short, medium and long term. It also lists outstanding game-changers that will revolutionise wheat breeding in the future, including: the availability of a fully assembled and annotated wheat reference genome sequence, the accessibility to wheat scientific data and analysis tools via a dedicated information system, the creation of new combinations of desirable alleles through new breeding techniques.

Hélène Lucas, International Scientific Coordinator of the Wheat Initiative explains:
“The Wheat Initiative Strategic Research Agenda identifies research priorities that should be tackled at the international level through integrated or coordinated action. It provides a framework for public and private researchers, funders and policy-makers to work together and answer the challenge to sustainably increase wheat production and contribute to global food security”.

Steve Visscher, BBSRC Deputy Chief Executive and Chair of the Wheat Initiative Institutions’ Coordination Committee, adds: “The Wheat Initiative will create a dialogue among its members to define the initial priorities. The Institutions’ Coordination Committee will identify and develop a portfolio of mechanisms to facilitate the effective delivery of the SRA, including encouragement of active research collaborations, alignment of national, regional and company strategies to the SRA priorities, joint-funding mechanisms for international calls, as well as public-private cooperation frameworks.”

The SRA results from the work of the international public-private research community represented in the Wheat Initiative committees and Expert Working Groups. The Wheat Initiative is grateful to the support from many Stakeholders which took the opportunity to comment and improve the document via an open consultation on the challenges and priorities identified in the SRA.

 

About the Wheat Initiative:

The Wheat Initiative was established in 2011 as part of the Action Plan of the G20 Ministries of Agriculture. It currently brings together 16 countries, 2 CGIAR Centres and 9 private breeding companies. It aims at coordinating international research efforts on wheat and at providing opportunities for an increased and more efficient utilisation of resources through alignment of national and regional activities and pooling of resources. For additional information visit: http://www.wheatinitiative.org/

 

About wheat:

With around 220 million hectares planted annually, wheat is the most widely cultivated cereal in the world. 85% of wheat is produced in only 10 countries/regions, with the EU-28, China and India contributing to 50% of it. 70% of the 700 million tons produced annually are used for human consumption and wheat provides around 20% of global calories and protein of the human diet. Wheat is a staple food for around 3 billion people including 1.2 billion poor.  Stable and reliable wheat production and the maintenance of prices at an affordable level are therefore paramount for global food security and political stability.

 

 

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