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Animal Production and Aquaculture

Aziende sperimentali titolo

Aziende sperimentali

Asset Publisher

null Azienda “Baroncina”

Azienda “Baroncina”

Le attività

Le attività

La tenuta è composta da strutture dedicate all’allevamento di bovine da latte e dai terreni per la produzione foraggera. Le strutture dedicate all’allevamento sono quattro: la stalla delle vacche, la stalla delle manze, il ricovero dei vitelli ed il ricovero macchine con magazzino. Sono poi presenti le gabbiette per vitelli e le strutture dedicate allo stoccaggio degli alimenti del bestiame: due trincee per insilato di mais, un fienile e i silos per il mangime.
La tenuta dispone di 42,5 ettari di terreno dei quali 4 sono destinati a sperimentazione in ambito vegetale ed i rimanenti per la produzione di alimenti per il bestiame ivi allevato. In particolare 6 ettari sono destinati alla produzione di mais di I e II raccolto (6 ettari) da insilare ed i rimanenti 33 sono destinati alla produzione di foraggi prativi.
Gli animali allevati sono di razza Frisona. Gli animali in produzione sono una cinquantina ed altrettanto le manze.

La tenuta è accreditata come Stabilimento Utilizzatore ai sensi del D. Lgs 26/2014, garantendo pertanto gli standard di benessere animale previsti dalla norma. La tenuta è dotata o si sta dotando di tutti i principali sistemi di zootecnia di precisione: in sala di mungitura (quantificazione e analisi del latte), verso e sugli animali (movimento, ruminazione, BCS, stato sanitario della mammella e degli arti), precision feeding e robotizzazione della somministrazione degli alimenti. In tale contesto il gruppo di lavoro di zootecnia sperimentale si occupa dello sviluppo di nuovi approcci gestionali della tenuta zootecnica tramite zootecnia di precisione. 

Contatti

Giorgio Giraffa (per caseificio sperimentale) - Fabio Abeni (per azienda zootecnica)

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Apertura: 08.30-12.30, 14.30-16.30

phone

+39 0371 450132

+39 0371 450105

location_onVia della Baroncina 26900 - Lodi

GPS coordinates

45.295483 / 9.497674

The history

ZOOTECNIA E ACQUACOLTURA

La storia del centro

 

The Bella Research Office was founded in 1911 as the Royal Zootechnical Institute, by the express will of the lucan Francesco Saverio Nitti, Minister of Agriculture. It is due to Alberto Romolotti, first director of the Royal Zootechnical Institute for Lucania, for the transformation of an almost abandoned farm into a centre for demonstration activities and the transfer of technologies and technical means. In 1967, the Zootechnical Institute for Lucania became part of the Experimental Institute for Zootechnics in Rome. In 2014, the office became part of Council for Research and Experimentation in Agriculture (CRA) and  is currently affiliated with the Research Center for Zootechnics and Aquaculture (CREA-ZA).

 

The existence of "Tor mancina" farm is well documented since the year 1600, it belonged to the most important Roman noble families (Barberini, Grillo and Boncompagni) until 1922, when the estate was sold by S.E. Don Francesco Antonio Boncompagni Ludovisi, prince of Piombino and member of the Italian Parliament, to the Agricultural and Livestock Dairy Institute.

The following year the latter took the name of Experimental Zootechnic Institute of Rome, which in 1967 became the Husbandry Experimental Institute and in 2014 the Monterotondo headquarters of CREA Animal Production and Aquaculture Research Center.

 


The Experimental Institute of Zootechnics of Modena was established in 1925 with the task of breeding local, national and foreign animal breeds for research and selection purposes and of promoting Modenese and regional animal husbandry. In 1967 it merged with the Experimental Institute for Animal Husbandry, based in Rome. Since 2006 it has become the CREA Research Unit for Pig Farming. Until the 1980s, research focused on dairy and meat cattle, pork, poultry breeds, as well as the production of Parmigiano Reggiano. The current research activity is focused on the relationship between nutrition and quality of pork according to PDO products, on the reduction of the environmental impact of farming, on the use of livestock waste for agricultural and energy purposes and on pig farming. with organic method.

The Lodi headquarters of the Research Centre for Animal Production and Aquaculture (CREA-ZA) derives from the aggregation of four Institutes of the Ministry of agriculture, food and forestry policies, founded between the last years of the 19th and the beginning of the 20th century: the Institute for Fodder Crops, the Institute for Dairy Products, the Institute for Animal Production, section of Cremona and the Institute for Cereal Research, section of St.Angelo Lodigiano. In 1923, a farm was added to the Dairy Institute. The different structures have been aggregated into a single body covering the scientific and technical skills over the entire dairy cattle chain, from fodder to food.