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Laboratorio Chimico Fisico

Laboratorio Chimico Fisico

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The laboratory is dedicated to the physico-chemical characterization of different matrices (fodder, milk and cheese) for the evaluation of the response to different rearing systems and feeding techniques as well as highlighting  diversity, in terms of volatile components, fatty acid profiles, vitamins and physical-chemical features, in 

relation to the different breeds (sheeps and goats).

The laboratory is equipped with two gas chromatograph connected to the mass spectrometer (GC/MS) for determining the content of volatile organic components (VOC) responsible of aroma of cheese and milk. The laboratory is also dedicated to the determination of oligosaccharide profiles in milk, by means of liquid chromatography (HPLC with ED50 Dionex detector), and to discrimination of different matrices by the electronic nose( E-Nose PEN3), while the chemical analysis of the milk is performed by a rapid analyzator (Milkoscan FT120).

 

For more information contact the Bella Research Office:

Il laboratorio è finalizzato alla caratterizzazione chimico-fisica di differenti matrici (foraggi, latte e formaggi) per la valutazione della risposta a differenti tecniche di allevamento e di alimentazione nonchè alla evidenziazione delle diversità,  in termini di componenti volatili, profilo acidico, vitamine e analisi chimico-fisiche di base, in relazione ai diversi tipi genetici (ovini e caprini allevati).  Le principali strumentazioni presenti (2 GC/MS)  consentono la determinazione dei componenti organici volatili, il profilo oligosaccaridico del latte (HPLC con rilevatore ED50 Dionex), la discriminazione rapida di differenti matrici (E-Nose PEN3) e l’analisi di routine del latte (Milkoscan  FT120).

Per maggiori informazioni contattare la sede di Bella:

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Ultimo aggiornamento: 27 mag 2019

Per informazioni contattare: crea@crea.gov.it